Događaji

Planiramo da u narednih godinu dana organizujemo nekoliko zanimljivih i korisnih događaja sa temama, “Električna vozila i obnovljivi izvori energije” i “5G- budućnost autonomnog transporta”, uključujući fokusirane radionice , panel diskusije kao i testiranje e-vozila.

Da bi se odredile lokacije / gradovi za održavanje ovih događaja, trebaće nam povratne informacije kako iz kontakata na terenu tako i od posetilaca ovog sajta (u dole datoj anketi možete glasati za jedan od predloženih gradova u kome bi želeli da posetite ovakav događaj u organizaciji NAAEV-a). Osnovni cilj događaja je da bude zabavan i generalno zanimljiv ali će takođe biti usmeren na promociju i stimulisanje veće upotrebe električnih vozila, obnovljivih izvora energije i rešenja za energetsku efikasnost na ličnom nivou, na nivou grada a u pojedinim slučajevima i na nivou države. To će biti jednodnevni događaji čiji je cilj privlačenje široke zajednice individualnih lica i profesionalaca iz industrije.

 

 

 

 

 

 

https://www.blic.rs/biznis/vesti/koriscenje-elektricnih-automobila-raste-u-svetu-treba-pratiti-trendove/957351v
 

 

https://www.personalmag.rs/it/it-events/ii-e-mobility-forum-2018/
 

 

https://rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/koriscenje-e-automobila-raste-u-svetu-pratiti-trendove_955802.html

 

 

Budućnost transporta ka kojoj se krećemo je definitivno električna i autonomna, suštinski digitalna. Vozilima će u ne tako dalekoj budućnosti u potpunosti upravljati softver odnosno veštačka inteligencija. Nivo autonomije 5 koji podrazumeva potpuno isključivanje čoveka kao subjekta u upravljanju vozilom je cilj koji je realno dostižan u narednih 10 godina.

NAEV/Nacionalna Asocijacija Električnih Vozila i UDIES/Udruženje Inženjera Elektrotehnike Srbije su u okviru Sajma Energetike u Beogradu, 05.10.2018., pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, organizovali II E-Mobility Forum 2018., pod naslovom „DIGITAL MOBILITY“. Forum je kao izaslanik predsednice Vlade  otvorio Doc.dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Prema Vladi Srbije upućena je Inicijativa sa “10 predloga za električnu mobilnost Srbije”.

U okviru Foruma prezentovana su dva infrastrukturna projekta, „E-Mobility Cloud Center“ i „5G R&D and Test Center for autonomous vehicles and drones“, koje su inicirali NAEV i UDIES u saradnji sa ETF-om, Saobraćajnim i Mašinskim Fakultetom Univerziteta u Beogradu. Projekte su predstavili članovi kreativnog tima NAEV-a, Nemanja Stepanović, Saobraćajni fakultet BU, Dragan Stamenković, Mašinski fakultet BU i dr.Milan Čabarkapa sa ETF-a BU. Na Forumu su sa izuzetnom pažnjom saslušana zanimljiva izlaganja  eminentnih naučnih i stručnih članova i partnera NAEV-a, izmedju ostalih, Aleksandra Jakovljevića direktora sektora za strategiju EPS-a, Prof.dr Milana Prokina sa ETF-a, Prof.dr Aleksandra Neškovića, sefa katedre za telekomunikacije ETF-a, Prof.dr Djuradja Budimira, Faculty of Science and Technology, Universuty of Wenstminster, Msc Jelene Stojković ETF BU, Marije Novakovic predstavnika Siemensa, Vladana Lapčevića predstavnika M&C kao i Nebojše Zdravkovica predstavnika BMW-a.

Zaključak i poruka Foruma je da su razvojni i istraživački projekti u okviru E-mobilitija suštinska šansa Srbije da uhvati priključak u ovoj visoko tehnološkoj i profitabilnoj oblasti. Na tom putu NAEV i UDIES su svojim kapacitetima sposobni da budu kontakt tačka i koordinatori za kompanije i naučnoistraživačke i razvojne institucije sa ciljem da ih kroz svoje aktivnosti uključe u različite projekte istraživanja, razvoja i izrade električnih i autonomnih vozila i njihovih komponenti kao i razvoja, izgradnje i upravljanja mrežom e-infrastrukture.

prezentacija 1_NAEV I E-MOBILITY FORUM 2018

prezentacija 2_E-Mobility 2018

prezentacija 3_5G R&D Test Centar za autonomna vozila

prezentacija 4_DJB_E-Mobility forum

prezentacija 5_JS_Uticaj povećane penetracije e-vozila na elektroenergetsku mrežu i druge potrošače

prezentacija 6_Emobility Cloud Center

prezentacija 7_EVSE_Solution

prezentacija 8_Upravljanje infrastrukturom za punjenje EV

prezentacija 9_Emobility forum

prezentacija 10_NAEV_EMobilityForum

 

 

 

E-mobility development could create 16,000 jobs, EUR 1.4 billion in added value by 2025

 

Back to top