Događaji / Events

 

16.01.2023.

 

NAAEV je u nastavku saradnje sa kompanijom ABB d.o.o. Beograd na lokaciji Aerodrom Beograd “Nikola Tesla” u okviru remote parkinga instalirao dva nova javna punjača Terra AC 22kW.
Sa ovom instalacijom NAAEV je do sada u Beogradu postavio deset punjačkih mesta snage po 22kW, na četiri atraktivne lokacije sa planom da do kraja 2023 godine njihov broj bude udvostrčen. U nastavku aktivnosti na realizaciji pilot projekta “e-Mobility Cloud Center” planirano je umrežavanje svih lokacija kroz paraleno testiranje operativnih funkcija Cloud platforme.

 

 

15/16.12.2022.

 

8. međunarodna konferencija o nauci, tehnologiji i menadžmentu u energetici održana je 15-16. decembra 2022. eNergetics 2022 je najveća onlajn konferencija na svetu koja pokriva širok spektar energetskih tema. Koorganizatori konferencije su sledeće respektabilne institucije: Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske, Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka, UKLO Univerzitet Sv. Kliment Ohridski, Istraživačko-razvojni centar ALFATEC, Centar za istraživanje kompleksnih sistema COSREC i Nacionalna asocijacija autonomnih i električnih Vozila Srbije/NAAEV. Ispred NAAEV-a temu “Izazovi urbane mobilnosti” prezentovao je prof. Milan Prokin.

 

15/17.11.2022.

 

Drugo izdanje Tomorrov’s Mobility World Congress (TMWC), međunarodnog događaja koji promoviše dizajn i usvajanje novih modela održive urbane mobilnosti, održano je u Barseloni od 15 do 17 novembra pod temom “Šta vas pokreće?” Okupio je vodeće stručnjake iz preko 100 kompanija izlagača kako bi zajedno “nacrtali”mapu puta ka budućnosti mobilnosti. Ispred NAAEV-a, u statusu EIT UM RIS HUB Srbija, ovom događaju prisustvovali su prof. Milan Prokin, predsednik Stručnog saveta i dipl.inž. Dalibor Ignjatović, rukovodilac projekata. Tokom trodnevnog boravka u Barseloni učestvovali su na nekoliko tematskih sesija i ostvarili veliki broj kontakata važnih za buduće aktivnosti NAAEV-a.

Kongresni program TMWC 2022 bavio se ključnim izazovima sa kojima se suočava današnje urbanizovano društvo i fokusirao se na teme koje će preoblikovati mobilnost u narednim godinama, kao što su, mobilnost kao usluga (MaaS), mikromobilnost, javni prevoz, logistika poslednje milje, budućnost i digitalni transport, saobraćajna infrastruktura i energetska tranzicija i efikasnost.

Događaj se odvijao paralelno sa Smart City Expo World Congress (SCEWC), referentnim sajmom i kongresom o gradovima i pametnim urbanim rešenjima, postavljajući scenu za neuporedivu platformu za urbane inovacije koja je okupila brojne izlagače, uključujući kompanije, gradove, vlade i ustanove kao i preko 24.000 posetilaca.

 

19/20.10.2022.

 

Drugi EIT UM RIS HUB SUMMIT 2022 održan je u Zagrebu 19/20.10.2022. RIS Hub Srbiju predstavljali su prof. Milan Prokin, predsednik Stručnog saveta i dipl.inž. Dalibor Ignjatović, rukovodilac projekata. Generalno, dvodnevni sastanak je predstavio međusobnu interakciju RIS HUB-ova, uključujući predstavljanje nekoliko veoma važnih primera aktivnosti HUB-ova u vezi sa različitim WP-2023, posebno za WP3 (Innovation Calls, Raptor, Action impact, Targeted Calls, Pokrenuto je I pitanje objavljivanja liste projekata koji su dobili sredstva, kao i pitanje smanjenjenog obima sredstava za EITUM inovacije), WP4 (Identifikacija start-up-ova, Program BC, Procena uticaja, spajanje inter-KIC akceleratora) i WP5 (RIS Education ).

 

06/07.10.2022.

 

VIDEO – NAAEV – NAJAVA – RTS – JUTARNJI PROGRAM

 

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu u organizaciji NAAEV-a / Nacionalne Asocijacije Autonomnih i Električnih Vozila održan je
5. E-MOBILITY FORUM. U dva dana stručnjaci iz šest zemalja Evrope i Amerike  prezentovali su dvadesetpet različitih tema
iz oblasti e-mobilnosti i urbanog transporta.

U okviru Foruma NAAEV je Mašinskom fakultetu donirao dva punjača kompanije ABB, 2x22kw, koji su instalirani
na parkingu ispred zgrade fakulteta.

Izuzetno zanimljive su bile prezentacije mladih timova sa Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta iz Beograd
(Beoavia, Drumska strela, H-Bridges) čiji projekti su višestruko nagradjivani na velikim svetskim studentskim takmičenjima.

Generalni sponzori Foruma su bili kompanija ABB d.o.o. Beograd kao i EIT UM RIS HUB SERBIA, a pokrovitelji,
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Posebnu zahvalnost dugujemo Mašinskom fakultetu koji je bio domaćin i koorganizator ovog dogadjaja.

 

 OTVARANJE / OPENING

DODELA ZAHVALNICA / AWARDING OF CERTIFICATES OF APPRECIATION

DAY 1

PREZENTACIJE / PRESENTATIONS

01 Laszlo Soos (RIS manager HU) – EIT Urban Mobility 2022

01 VIDEO

02 Prof. dr Vladimir Popović (MAS BU – Dean) – Automotive transition

02 VIDEO

03 Martin Zaimov (BAEPS BG) – Experience in the region

03 VIDEO

04 Dr Svetlana Vukanović (WB) – A Pathway to E-Mobility for Serbia 2030

04 VIDEO

05 Dalibor Ignjatović (NAAEV) – A Pathway to E-Mobility for Belgrade 2030

05 VIDEO

06 Dragoljub Jakšić (NAAEV) – 5G R&D and Test Center for Autonomous Vehicles and Drones

06 VIDEO

07 Dragan Stamenković (MAS BU) – 5G Center

07 VIDEO

08 Prof. dr Vladimir Momčilović (FTTE BU) – 5G Center

08 VIDEO

09 Prof. dr Aleksandar Nešković (SEE BU) – 5G Center

09 VIDEO

10 Bogdan Čarapić (MAS BU) – Road Arrow

10 VIDEO

11 Nikola Jokić / A. Krivošić (SEE BU / H-Bridges) – E-Drive for E-bycicle

11 VIDEO

12 Anđela Vuletić (MAS BU / BEOAVIA) – Vtol Aircraft KOS and its importance

12 VIDEO

13 Prof. dr Dragan Maksimović (UC BOULDER USA) – ASPIRE project

13 VIDEO

14 Prof. dr Nikola Rajaković (SEE BU) E-mobility impact on the grid – Charging solutions and standardization

14 VIDEO

15 Doc. dr Goran Dobrić (SEE BU) – Alternative power sources

15 VIDEO

16 Prof. dr Marko Luković (FPU BU) – EMILIA 4 – Solar Vehicle

16 VIDEO

17 Dr Vladimir Đapić (IAI) – Cyber Security for Connected and Autonomous Vehicles

17 VIDEO

 


DAY 2

PREZENTACIJE / PRESENTATIONS

01 Tanja Ivanović (ZF) – VIDEO

02 Nebojša Zdravković (Delta Motors) – After sale changes

02 VIDEO

03 Filip Mitrović (VW) – The cost of (electric) mobility

03 VIDEO

04 Stanko Čučković (British Motors) – Jaguar I

04 VIDEO

05 Dejan Dešić (ABB) – Infrastructure for electric vehicle charging

05 VIDEO

06 Dejan Milovanović (Siemens) – Charging infrastructure

06 VIDEO

07 Vilmos Simon (HIT BME HU) – How far are we from smart transport in smart cities?

07 VIDEO

08 Ksenia Duarte (EX9 FR) – Automation of Industrial Transport

08 VIDEO

09 Ruslana Dovzhyk (TECHNOVATOR Wireless POL) – NexGen Quantum Wireless Charging, powering tomorrow’s electric economy!

09 VIDEO

10 Veljko Mihajlović (NOVELIC) – Radar Sensors for Autonomous Driving Levels 3-4

10 VIDEO

11 Prof. dr Branimir Grgur (TMF BU) – Aplication of hydrogen in fuel galvnic couples

11 VIDEO

12 Prof. dr Milan Prokin (SEE BU) – Ultracapacitors in electric vehicles

12 VIDEO

 

 


19.09.2022.

EUROPEAN MOBILITY WEEK

U okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se svake godine održava u periodu od 16.09. do 22.09.  NAAEV je bio koordinator aktivnosti grada Beograda i opštine Zemun kroz podršku korišćenja bicikala i trotineta u okviru urbane mobilnosti.

I pored hladnog i kišnog dana na startu biciklističke rute dugačke pet kilometara, izmedju Brankovog mosta i restorana Venecija okupilo se više od 150 biciklista i vozača trotineta, u većini mladih ljudi. Našu aktivnost podržale su kompanija  Dualtron Srbija distributer vodećeg svetskog brenda e-trotineta kao i domaća kompanija  E-Prime proizvodjač vrhunskih e-bicikala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


30.05.2022.

NAAEV je u partnerstvu sa kompanijom ABB d.o.o. Beograd u okviru lokacije Belgrade Waterfront, BW RESIDENCES – Javna garaža, instalirao dva nova javna punjača Terra AC 22kW
(slike date u prilogu).
Sa ovom instalacijom NAAEV je do sada postavio osam punjačkih mesta snage po 22kW, na četiri atraktivne lokacije u Beogradu sa planom da do septembra meseca njihov broj bude dvanaest. U nastavku aktivnosti na realizaciji projekta “e-Mobility Cloud Center” planiramo da do oktobra meseca u okviru realizacije pilot projekta integrišemo sve instalirane punjače i testiramo operativne funkcije Cloud platforme.

 

NALED – SIVA KNJIGA INOVACIJA

BEOGRAD  20.04.2022.

 

 

Zakonsko uređenje upotrebe veštačke inteligencije, uvođenje industrijskih doktorata u obrazovni sistem, regulisanje  korišćenja električnih trotineta, bicikala i drugih sličnih vozila, deo su reformskih preporuka koje je NALED danas predstavio resornim institucijama u prvoj Sivoj knjizi inovacija, kreiranoj u cilju unapređenja uslova poslovanja za inovativno i visokotehnološko preduzetništvo.

Specijalizovana publikacija pripremljena je u okviru StarTech-a, programa za podršku digitalnoj transformaciji ekonomije Srbije, koji sprovodi NALED, a finansira kompanija Philip Morris. U prvom izdanju našlo se ukupno 60 preporuka,

Siva knjiga resornim institucijama nudi jasne smernice i predloge rešenja za svaku od prepreka na koje nailaze inovatori, a najveći izazov stavljen je pred Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u čijoj je nadležnosti rešavanje više od polovine predloga.

Svega 3% preduzeća u Srbiji razvilo je inovaciju u saradnji sa akademskom zajednicom dok je u najrazvijenijim državama saradnja nauke i privrede nezaobilazni faktor uspeha – rekao je Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sa ulaganjima u istraživanja i razvoj od 0,89% BDP-a, sa tek 50 patenata na milion stanovnika naspram 230 koliko je prosek EU, sa manje od 2% istraživača zaposlenih u privredi naspram 46% u Evropi, svesni smo da je pred Srbijom dug put, ali i da moramo da preskačemo nekoliko stepenika u trci za najboljima – istakao je Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji PMI.

NAAEV / Nacionalna Asocijacija Autonomnih i Električnih Vozila kao partnerska organizacija NALED-a dala je značajan doprinos kroz tri preporuke  koje su našle mesto u ovoj knjizi.

U okviru programa StarTech vrednog pet miliona dolara, otvoren je drugi godišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava. Do 18. maja na sajtu www.startech.org.rs moguće je aplicirati za grantove od 15.000 do 100.000 dolara, za razvoj inovativnog proizvoda i usluge i digitalnu transformaciju poslovanja.

 


NAAEV U POSETI FINSKOJ

Helsinki 10/13.04.2022.

 

Na poziv NALED-a u sklopu projekta StarTech, NAAEV je bio član delegacije iz Srbije koja je posetila Helsinki kako bi se “na licu mesta” upoznali sa uspesima finskih inovativnih kompanija. Cilj putovanja bio je da se približimo odgovoru na pitanje, kako je zemlja sa 5,5 miliona stanovnika postala jedna od najjačih startap nacija u Evropi i na koji način bi takvo iskustvo bilo moguće primeniti u Srbiji?

 U toku četvorodnevnog boravka u Helsinkiju delegacija je razgovarala sa predstavnicima državnih agencija i fondova koji se bave podrškom i investiranjem u visokotehnološke kompanije, upoznala se sa akademskom zajednicom koja od ranih faza školovanja neguje preduzetnički duh i razmenila ideje i mišljenja sa osnivačima uspešnih startap-ova koji su nastali u prestonici i koji su zahvaljujući različitim sistemima podrške uspeli da dođu do finansiranja i do talenata koji su im bili potrebni za dalji rast.

U uvodnom delu posete Heikki Uusi-Honko predstavio je kako funkcioniše Business Finland, organizacija koja danas predstavlja krovnu državnu agenciju za podršku biznisima u Finskoj. Podatak koji je impresionirao sve je da ova organizacija na godišnjem nivou investira između 600 i 800 miliona evra u startap-ove, kako kroz inovacione vaučere, pre-seed investicije, kao i druge načine kroz kasnije faze. Više od 70% malih i srednjih preduzeća koja su osnovana u 2020. i 2021. godini dobilo je finansiranje od strane Business Finland, što jasno ukazuje da država opredeljuje značajna sredstva kako bi finansirala inovacije.

Pored VC fondova posebno je interesantna bila poseta FiBAN(Finish Business Angel Network), udruženju anđela investitora koje okuplja više od 650 aktivnih investitora koji su samo u 2021. godini investirali više od 52 miliona evra u 626 startapa. Ovo je ujedno i najaktivnija mreža anđela investitora u Evropi koja okuplja isključivo fizička lica, mahom zainteresovane pojedince i uspešne preduzetnike. Ono što je impresivno jeste i činjenica da pre 2010. godine u Finskoj gotovo da nije bilo pojedinačnih anđeoskih investicija, finansiranje se sprovodilo kroz prijatelje i porodicu, a sa ubrzanim razvojem startap zajednica pojavila se i mogućnost da uspešni pojedinci podrže mlade inovativne kompanije na najrazličitijim nivoima finansiranja. Pored okupljanja članova, FiBAN vrši i sertifikovane edukacije za buduće anđele, a organizacija u ovom trenutku radi i na poreskim podsticajima za investitore – nešto što već postoji u Srbiji, kako su istakli predstavnici naše delegacije.

Na kraju posete kancelarije različitih vladinih agencija i ministartava zamenili su lejzibegovi i šarene ptičice.

Poslednjeg dana imali smo privilegiju da posetimo kompaniju Rivio, tvorca svetski popularne igre Angry Birds. Kompanija je osnovana 2003. godine a pre nego što je postigla globalni uspeh sa Angry Birds, njeni osnivači kreirali su 51 igru od kojih nijedna nije ostvarila značajan uspeh.

Kompanija danas ima 500 zaposlenih i ostvaruje blizu 300 miliona dolara prihoda godišnje, na osnovu samih igara kao i na osnovu različitih licenciranih proizvoda. Takvih “drugih stvari” prodato je za iznos veći od dve milijarde dolara, a Angry Birds igre zabeležile su preko pet milijardi preuzimanja od 2009. godine kada je izašao originalni hit. Impresivne brojke, kada se sve sabere, ali ono po čemu se Rovio najviše izdvaja jeste diverzifikacija žanrova raspoređenih kroz čak sedam različitih studija. To znači da se kompanija, nakon jednog takvog uspeha okrenula ka investiranju resursa u nekoliko različitih žanrova kako bi diverzifikovala svoju ponudu što odslikava stav koji preovladava u Finskoj, umesto da se sva “jaja” stavljaju u istu korpu, ona su raspoređena tako da se više šanse daje različitim projektima.

U četiri dana srpska delegacija je posetila više od 20 različitih agencija i organizacija koje se bave inovacijama i finansiranjem a ukupan utisak je apsolutno pozitivan. Umesto “zaključka” evo dela zanimljivog razmišljanja koje je nakon povratka o poseti izneo Marko Mudrinić osnivač i direktor “Netokracije”.

“Po čemu je Finska tako posebna kada je uspeh startapa u pitanju? Jesu li pametniji, vredniji, bogatiji ili jednostavno imaju više sreće? Odgovor zapravo nema veze ni sa jednom od ovih stvari – štaviše, na nekim poljima čak i prednjačimo.

Ono što je Fincima omogućilo da se danas hvale uspesima svojih tehnoloških kompanija jeste sistemski pristup inovacijama koji kreće upravo za vreme školovanja, kada studenti i inovatori imaju mogućnost da pokrenu prve kompanije u sklopu univerziteta. Transfer znanja, investiranje, prodaja – sve se zna gde, šta i kako.

Pored toga, treba istaći i da je Finska izuzetno stabilno okruženje za poslovanje, nešto što se ne menja čak ni u doba potencijalne krize na relaciji NATO – Rusija. Finci znaju da su inovacije i nove tehnologije budućnost, okrenuli su se njima na društvenom, akademskom i političkom nivou, znaju svoj cilj i ne odustaju od njega. Ako smo se ikada pitali u čemu je tajna njihovog uspeha – to je kombinacija više faktora, krunisana poverenjem u državu, u institucije, ali i u mogućnosti domaćih preduzetnika”.

Ville Simola, CEO kampusa Maria 01 govorio je o tome šta startap-ovi znače za kompletnu ekonomiju Finske. Jedan od ciljeva jeste da do 2030. godine prihodi tehnoloških kompanija pređu 10 milijardi evra na godišnjem nivou, bez investicija.

 


NACIONALNI URBANI FORUM SRBIJE

Beograd, 11/12.04.2022.

 

 Prvi Nacionalni Urbani Forum sa temom održivog urbanog razvoja održan je kao dvodnevni skup u organizaciji MGSI-ja/Ministarstvo gradjevine, saobraćaja i infrastrukture, UN Habitata i SKGO-a/Stalne konferencije gradova i opština. Tom prilikom razmenjena su mišljenja i predložena rešenja na polju urbanog razvoja republike Srbije pred Svetski urbani forum koji se u junu 2022 godine održava u poljskim Katovicama.

Forum je održan u skladu sa preporukama UN Habitata koje su prepoznate u Strategiji održivog urbanog razvoja čiji je Akcioni Plan za period 2021/2022 u martu 2021 godine usvojila Vlada Srbije.

U okviru Foruma, od strane predstavnika World Bank je detaljno analiziran kreditni aranžman koji je u saradnji sa francuskom Razvojnom Agencijom-AFD, u iznosu od 300 miliona dolara, zaključen sa Republikom Srbijom, za potrebe finansiranja projekta lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, LIID / Local Infrastructure and Institutional Development.

“Ovo je prvi projekat Svetske Banke koji se direktno fokusira na lokalne samouprave u Srbiji kako bi im pomogao da poboljšaju kvalitet života gradjana”rekao je Nikola Pontara, menadžer WB u Srbiji.

Dr Svetlana Vukanović, Senior Transport Specialist with the Transport&ICT Global Practice at World Bank, u okviru analize projekta LIID iznela je podatak da je iznos od 1,5 miliona dolara,  namenjen izradi projektne dokumentacije za projekat „5G R&D and Test  Center for autonomous vehicles and drones“, definisan Akcionim Planom Strategije održivog urbanog razvoja koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

 


NAAEV – VIDEO PRILOG RTS-a – EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI 16-22.09.2021


NAAEV – VIDEO KONFERENCIJA – EIT Urban Mobility Serbian RIS HUB 2020 – 16.12.2020.


NAAEV – VIDEO PRILOG RTS-a – O električnim automobilima – 17.12.2020Evropska nedelja mobilnosti

Beograd, 19.09.2021.

 

Evropska nedelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti,
organizovana od strane mreže gradova Eurocities (koja ima ulogu koordinatora),
Energy Cities i Climate Alliance, uz podršku Ervopske komisije i njenog Generalnog direktorata za životnu sredinu.
Cilj kampanje koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternativne mogućnosti prevoza.

Ovogodišnja tema je:

„ODRŽIVA MOBILNOST ZA ZDRAVIJI ŽIVOT“

 

NAAEV se odazvao pozivu grada Beograda da zajedno sa svojim akademskim i korporativnim partnerima, 19.09.2019., da doprinos promociji urbane mobilnosti, pre svega sa aspekta  E-mobilnosti. U okviru štanda NAAEV-a učešće su imali proizvodjači električnih automobila VW i BMW (Germany), proizvodjači punjača za električna vozila ABB (Swiss) i Feman (Srbija), proizodjač e-bicikala E-Prime (Srbija), kao i generalni zastupnici proizvodjača e-skutera Motogrini (Italy) i e-trotineta Dualtron (Korea).

Štand NAAEV-a bio je izuzetno posećen a u dužem i srdačnom razgovoru sa predstavnicima NAAEV-a  zadržali su se predsednik grada Beograda gospodin Zoran Radoijičić, direktor transportne zajednice EU Matej Zakonjšek, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji , gospodja Fransin Pikap i direktor za medjunarodnu saradnju delegacije EU u Srbiji, gospodin Emanuele Žiofre. Njih je predsednik Stručnog saveta NAAEV-a, prof. Milan Prokin detaljno upoznao sa projektnim aktivnostima NAAEV-a za period 2020/2022, kao Regionalnog Urban Mobility Haba Evropskog Instituta za Inovacije i Tehnologiju/EIT UM.

 

AGENDA KONFERENCIJE

 


ODLUKA

komisije za izbor tri najbolje inovativne ideje iz oblasti urbane mobilnosti

14.12.2020. stručna komisija NAAEV-a sastavljena od članova Stručnog saveta i članova menadzmenta donela je odluku da od 11 prispelih idejnih predloga nagradi tri i to:

1. Prvom nagradom u iznosu od 300.000. dinara idejni predlog, “airIONgenerator”, dr Vladimira Jovanovića (naučni saradnik Instituta za multidisciplinarne istraživanja, Univerziteta u Beogradu)

2. Drugom nagradom u iznosu od 200.000. dinara idejni predlog, “Elektrofilter za dizel motore”, Igora Tepavčevića (preduzetnik-inovator)

3. Trećom nagradom u iznosu od 100.000 dinara idejni predlog, Djordja Stikovića, “UM world Promo” (dipl.informatičar&softver inženjer)

Predsednik komisije:
Goran Dodić
Izvršni direktor
NAAEV

Nacionalna Asocijacija Autonomnih i Električnih Vozila
Knez Mihajlova 19
11000 Beograd
Srbija
www.naaev.rs


U narednih godinu dana planiramo da organizujemo nekoliko zanimljivih i korisnih događaja sa temama, “Električna vozila i obnovljivi izvori energije”, “Inovativna rešenja za urbanu mobilnost” i “5G – budućnost autonomnog transporta”, uključujući fokusirane radionice , panel diskusije kao i testiranje e-vozila.
Kako bi se odredile lokacije-gradovi za održavanje ovih događaja, trebaće nam povratne informacije iz kontakata na terenu kao i od posetilaca ovog sajta (u dole datoj anketi možete glasati za jedan od predloženih gradova u kome bi želeli da posetite ovakav događaj u organizaciji NAAEV-a). Osnovni cilj događaja je da bude zabavan i generalno zanimljiv ali će takođe biti usmeren na promociju i stimulisanje veće upotrebe električnih vozila, obnovljivih izvora energije i rešenja za energetsku efikasnost na ličnom nivou, na nivou grada a u pojedinim slučajevima i na nivou države. To će biti jednodnevni događaji čiji je cilj privlačenje široke zajednice individualnih lica i profesionalaca iz industrije.


Od septembra 2019 godine NAEEV ima status mrežnog partnera EIT UM-a (European Institute of Innovation and Technology-Urban Mobility).

U periodu od oktobra 2019 godine do marta 2020 godine,  predstavnici NAAEV-a bili su aktivni učesnici EIT Urban Mobility Foruma održanih u Budimpešti (29.10.2019), Ludwisburg-u (10/11.12.2019), Braunschweig-u (12/13.02.2020) i Eindhoven-u (3/4.03.2020). Suštinski ciljevi tih sastanaka bili su usmereni ka selekciji “Izazova” predloženih od strane gradova-partnera EIT UM-a, kao i stvaranje projektnih konzorcijuma koji treba da ponude najefikasnija rešenja.

Partneri EIT UM-a su vodeće evropske kompanije, istraživačke i obrazovne institucije i gradovi. Svi oni pružaju podršku i aktivno su angažovani putem inovacijskih čvorišta pokrivajući ceo lanac vrednosti, od vozila i saobraćajnih tehnologija do urbanističkog planiranja, usluga podataka, energetike, maloprodaje, finansijskih usluga i inženjeringa.

U okviru projektnih predloga za period 2020/2022 koje će EIT UM finansirati, NAAEV je sa konzorcijalnim partnerima aplicirao sa 7 inovativnih projektnih rešenja za selektovane “Izazove” (ukupno 83) koje su nominovali gradovi-partneri  EIT UM-a, kroz City Club. Konzorcijumi svoje projektne predloge moraju dostaviti do 30.04.2020., a izbor onih koji će biti finansirani, u zavisnosti od kategorije, biće izvršen u periodu od 30.06.2020. do 28.08.2020.

Tematske oblasti koje obuhvataju projektne aktivnosti NAAEV-a u okviru EIT UM-a su:

– EIT Urban Mobility Hubs 2020
– Inovation projects RIS 2020/2021
– Innovation, Business Creation, Citizen Engagement 2021/2022


POSETA:  BME/Budapest University of Technology and Economics,  Connected and Automated Mobility Cluster of Zala i Automotive Proving Ground-ZALAZONE

                                                                        

25 i 26. Septembra 2019. u organizaciji NAAEV-a, tim sastavljen od eminentnih stručnjaka tehničkih fakulteta sa beogradskog, novosadskog i niškog Univerziteta kao i predstavnika ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture bio je u radnoj poseti BME-u/Budapest University of Technology and Economics, Connected and Automated Mobility Cluster of Zala i Automotive Proving Ground-ZALAZONE. U toku intezivne dvodnevne komunikacije izmedju naših i madjarskih stručnjaka fokus su bile električna i autonomna mobilnost, e-infrastruktura i 5G komunikacije. Suština je bila u razmeni iskustva i novih ideja a pre svega u sagledavanju mogućnosti saradnje na projektima(bilateralnim i multinacionalnim) iz ovih oblasti, koji su finansirani iz različitih evropskih fondova, u okviru čega madjarska strana ima respektabilna iskustva. Definisani su zajednički interesi i postavljene osnove za dalju saradnju.
Potpisivanjem  dokumenta “MEMORANDUM OF UNDERSTANDING Concerning Scientific, Technical and Commercial Cooperation” izmedju Zone Klaster i The National Association of Autonomous and Electric Vehicles of Serbia / NAAEV”,  stvorene su konkretne pretpostavke za direktnu saradnju izmedju članica ovih organizacija.
U prilogu RTS-a, NAAEV u Mađarskoj (video) , dat je kratak prikaz ove posete a u posebnom dodatku se nalazi dokument-MoU, potpisan izmedju ZALA Klastera i NAAEV-a.

Izveštaj sa sastanka u Solunu (eng)

SE EUROPE ELECTRIC MOBILITY MEETING

Thessaloniki, 09. September 2019.

                                                                        

Hellenic Institute of Electric Vehicles
Bulgarian Electric Vehicles Association
Association for Promoting Electric Vehicles in Romania
National Association of Autonomous and Electric Vehicles of Serbia
Association for Promoting Electric Vehicles Elektromobilnost Skopje

Based on the following Agenda:

1. Presentation of the Interreg program (Mr. Martin Zaimov – BAEPS);
2. Status of charging networks in each county and priorities (each Association);
3. Infrastructure for Fast and Super-Fast Charging Stations (Mr. Dennis Negkas – HELIEV);
4. Draft proposal for the Interreg Greece-Bulgaria and cross-border obstacles (Mr. Martin Zaimov-. . . . . . . – BAEPS);
5. Wireless Control of Chargers for Electric Vehicles (Prof.dr Milan Prokin – NAAEV);
6. Establishment of a Joint Working Group (Dr Radomir Zikic – NAAEV)

Conclusions of the meeting:

The Electric and Autonomous Mobility Associations of the five Balkan countries, signatories to the Memorandum of Understanding – Regional Collaboration on Electric Mobility and Charging Infrastructure in SouthEast Europe, met during the Thessaloniki fair to discuss ways of further cooperation.
All agree that electrically powered vehicles will replace those with internal combustion within the next ten to twenty years.
Sustainable mobility and the Climate crisis are top priorities of the European Union and of each of our countries.
We discussed in great detail one of the main obstacles for the faster and wider adoption of electric vehicles – the necessary investment in charging stations that have to be constantly available to the general public. This applies even more to cross-border mobility.
One of the most widely used EU subsidies have been those of the Interreg IPA CBC programs, seven of which concern our countries.
The five associations shall take an active role in shaping the next operational period 2021-27 and thus ensure that EU support will be available for boosting electric and autonomous mobility in our five countries.
The five associations established a joint working group/JWG for the pragmatic achievement of our common goals.


https://www.blic.rs/biznis/vesti/koriscenje-elektricnih-automobila-raste-u-svetu-treba-pratiti-trendove/957351v
https://www.personalmag.rs/it/it-events/ii-e-mobility-forum-2018/
https://rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/koriscenje-e-automobila-raste-u-svetu-pratiti-trendove_955802.html

Budućnost transporta ka kojoj se krećemo je definitivno električna i autonomna, suštinski digitalna. Vozilima će u ne tako dalekoj budućnosti u potpunosti upravljati softver odnosno veštačka inteligencija. Nivo autonomije 5 koji podrazumeva potpuno isključivanje čoveka kao subjekta u upravljanju vozilom je cilj koji je realno dostižan u narednih 10 godina.

NAEV/Nacionalna Asocijacija Električnih Vozila i UDIES/Udruženje Inženjera Elektrotehnike Srbije su u okviru Sajma Energetike u Beogradu, 05.10.2018., pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, organizovali II E-Mobility Forum 2018., pod naslovom “DIGITAL MOBILITY”. Forum je kao izaslanik predsednice Vlade  otvorio Doc.dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Prema Vladi Srbije upućena je Inicijativa sa “10 predloga za električnu mobilnost Srbije”.

U okviru Foruma prezentovana su dva infrastrukturna projekta, “E-Mobility Cloud Center” i “5G R&D and Test Center for autonomous vehicles and drones”, koje su inicirali NAEV i UDIES u saradnji sa ETF-om, Saobraćajnim i Mašinskim Fakultetom Univerziteta u Beogradu. Projekte su predstavili članovi kreativnog tima NAEV-a, Nemanja Stepanović, Saobraćajni fakultet BU, Dragan Stamenković, Mašinski fakultet BU i dr.Milan Čabarkapa sa ETF-a BU. Na Forumu su sa izuzetnom pažnjom saslušana zanimljiva izlaganja  eminentnih naučnih i stručnih članova i partnera NAEV-a, izmedju ostalih, Aleksandra Jakovljevića direktora sektora za strategiju EPS-a, Prof.dr Milana Prokina sa ETF-a, Prof.dr Aleksandra Neškovića, sefa katedre za telekomunikacije ETF-a, Prof.dr Djuradja Budimira, Faculty of Science and Technology, Universuty of Wenstminster, Msc Jelene Stojković ETF BU, Marije Novakovic predstavnika Siemensa, Vladana Lapčevića predstavnika M&C kao i Nebojše Zdravkovica predstavnika BMW-a.

Zaključak i poruka Foruma je da su razvojni i istraživački projekti u okviru E-mobilitija suštinska šansa Srbije da uhvati priključak u ovoj visoko tehnološkoj i profitabilnoj oblasti. Na tom putu NAEV i UDIES su svojim kapacitetima sposobni da budu kontakt tačka i koordinatori za kompanije i naučnoistraživačke i razvojne institucije sa ciljem da ih kroz svoje aktivnosti uključe u različite projekte istraživanja, razvoja i izrade električnih i autonomnih vozila i njihovih komponenti kao i razvoja, izgradnje i upravljanja mrežom e-infrastrukture.

prezentacija 1_NAEV I E-MOBILITY FORUM 2018

prezentacija 2_E-Mobility 2018

prezentacija 3_5G R&D Test Centar za autonomna vozila

prezentacija 4_DJB_E-Mobility forum

prezentacija 5_JS_Uticaj povećane penetracije e-vozila na elektroenergetsku mrežu i druge potrošače

prezentacija 6_Emobility Cloud Center

prezentacija 7_EVSE_Solution

prezentacija 8_Upravljanje infrastrukturom za punjenje EV

prezentacija 9_Emobility forum

prezentacija 10_NAEV_EMobilityForum

 

E-mobility development could create 16,000 jobs, EUR 1.4 billion in added value by 2025

Back to top